Ikan Pekasam Kena Basuh Tak

Kesimpulannyaterpulang nak buang kepala atau tak lagipun ikan bilis ni memang banyak jenis. Kena cuba dulu kalau betul tak sedap.


Pin On Nasi Dan Lauk Pauk

Letakkan di dalam tapis untuk menapis air lebihan daging.

. Saya basuh ketika seketul besar. Rasa tak buang dah kot. PERTAMA KALI MAKAN 3KALI TAMBAH.

Bawang merah - hiris. Biarkan semalaman didalam bekas tertutup. Di dalam kuali panaskan minyak secukupnya dan goreng isi ikan bersama beras yang menyalutinya sehingga agak garing.

Apabila ikan pekasam sudah agak garing masukkan hirisan bawang besar dan cili padi. Basuh ikan lampam yang kita nak gunakan sebagai pekasam. Ikan disiang dan dibasuh bersih dibuang sisikdirendam dalam air asam jawa dan garam dalam 20 minitpastu basuh bersihtoskan sekejap tak mau ada sisa2 air.

Sebelum itu ketahui dahulu tip menggoreng ikan pekasam agar tidak hancur. PEKASAM IKAN PUYU GORENG Fried Anabas Fish Fermented Pekasam resepi Chef Alexiswandy. Kikis ikan dan asingkan berasnya.

Kisar beras yang digoreng tanpa minyak sehingga halus. Kesimpulannyaterpulang nak buang kepala atau tak lagipun ikan bilis ni memang banyak jenis. Bungkus dan simpan lagi selama dua minggu kerana secara keseluruhannya proses menyimpan ini akan menghasilkan flavor aroma dan rasa ikan pekasam tersebut.

Ikan pekasam cik manis memg sedap okay tak mau cakap tipu. Seorang ibu tunggal di Thailand membuat laporan polis selepas rumahnya dipecah masuk oleh orang suruhan ah long yang bertindak melempar dan melumur ikan pekasam Terpaksa duduk rumah kawan Gambar sekadar hiasan Memetik laporan Daily Star Peeyanapa Khondee 45 tahun membuat laporan di balai polis Bueng Sam Phan selepas seorang pengutip. 2 cup mumbung beras disangai dikacau tanpa henti sehingga keperanganoff apibiarkan sejuk pastu bolehlah dikisar keringjangan terlampau halus nanti jadi tepung beras pula.

Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2. Basuh Ikan Dan Bersihkan Ikan. Rasa tak buang dah kot.

Tip goreng ikan pekasam. 58 views 26 likes 0 loves 0 comments 0 shares Facebook Watch Videos from Pekasam Viral Kedah. Kalau tak kena cara pemakanan pun tak boleh jugaklagi satu ikan bilis ni memang masin.

Bahagian dalam saya dapatkan potongan 4 segi untuk buat daging pekasam. Gaul sebati dan goreng sehingga bawang dan cili layu. Cuma kita kena berhati hati makan.

PEKASAM NI KALAU KENA TAK LEH STOP WOO. HttpskliksinimyPakejikanpekasam TERKEZOT KITA DIK NON. Taburkan sedikit gula dan dan air asam jawa.

Sebenarnya pelbagai punca sakit gout ni. Keluarkan ikan dari bekas selepas tu basuh ikan dan sejat. Goreng ikan dengan api yang perlahan.

Bole di simpan dalam peti sejukSeminggu atau 2 minggu lagi boleh di makanKalau yang tak tahan sabar boleh goreng terus tapi memang tak sedap laasebab. Basuh kulit telur sebersihnya. Cuci bersih ikan pekasam.

Selepas 14 hari keluarkan ikan dan basuh toskan dan kemudian gaulkan dengan lebihan beras goreng yang digunakan pada mula-mula proses gaul dilakukan. Kalau tak kena cara pemakanan pun tak boleh jugaklagi satu ikan bilis ni memang masin. Cuma kita kena berhati hati makan.

4Selepas itu kisar beras agak-agak hancur dan golekkan ikan di dalam beras tersebutSaya tak basuh dah ikan yang di perap tu sebab ikan dah di basuh dengan bersih. Ikan pekasam beberapa ekor ikan tiada masalah Beras secukupnya bergantung kepada bilangan ikan Garam secukupnya bergantung kepada bilangan ikan 1. Bahan-bahan yang perlu disediakan.

Bahagian luar saya guna masak apa-apa. Perlu basuh selepas dipotong nipis. Yang kepala halus sangat tu.

Today I am cook one more recipe classic use pekasam fer. Cili padi secukupnyer - belah dua atau hiris. Di dalam mangkuk pecahkan telur dan kacau sekata.

Dalam keadaan separa beku luar dah tak beku tetapi dalam masih beku. Kemudian lumurkan beras pada ikan tersebut. Buang sisik ikan sebab kita nak beras nanti melekat pada badan ikan.

Yang kepala halus sangat tu. Sebenarnya pelbagai punca sakit gout ni. Jom tengok cara buat ikan pekasam yang dikongsikan oleh jiran saya arwah Encik Hassan.

Rendam sebentar dalam air untuk mengurangkan sedikit kemasinan dan melembutkan sedikit kecut ikan tersebut. Hanya lalukan air sahaja.


Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga


Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga


Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga


Cara Buat Ikan Pekasam Tenggiri Homemade Rahsia Pastikan Isi Ikan Tak Kecut Port Makan


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My


Buat Ikan Pekasam Sendiri Dan Ikan Pekasam Goreng Yang Sedap Blog Santai Santai Jerr

Comments

Popular posts from this blog

A Natural Feature of the Alhambra Is the

テレビ の 字幕

A Boat Has Railings That Are 3 Inches High